Što treba znati o parfemima?

Što treba znati o parfemima?

Znamo što su parfemi…. No znamo li kako ga odabrati?

Kada kupujete parfem, uvijek ga isprobajte na vlastitoj koži. Nikada ne procjenjujte miris direktno iz bočice, jer tijekom isparavanja alkohol smanjuje osjetilo mirisa. Također nemojte miris odabrati štrcanjem na papiriće, jer je papir neutralan i podržava svaki miris.

Jeste li se ikada zapitali zašto parfem koji ste kupili nakon nekog vremena daje drugačiji miris? Ili zašto parfem koji vam se toliko sviđao na prijateljici na vama djeluje sasvim drugačije? Odgovor se nalazi u sastavu parfema.

Vjerojatno ste već primjetili da parfemi različito mirišu na različitim osobama. Radi se o tome da je svaki parfem struktuiran kao piramida mirisa i tek kada se sve tri note upotpune sa pH kože možemo odrediti da li nam se neki parfem sviđa ili ne, jer tek u dodiru sa kožom daje konačni miris.

O tome kako će koji parfem mirisati na određenoj koži i koliko će se dugo trajati ovisi o nizu raznih čimbenika: starosna dob, pH kože, način prehrane, način života, stresne situacije, hormone, lijekovi koji se uzimaju…

Zato kada kupujete parfem, uvijek ga isprobajte na vlastitoj koži. Također je teško testirati više od četiri mirisa uzastopno, jer se već kod trećeg gubi sposobnost pravilne procjene. Ako želite odabrati miris, pozovite kolegice na kavu ili jednokratno udahnite miris mljevene kave. Naime, miris kave će neutralizirati dosad testirane mirise.

Parfem nikako nemojte utrljavati u kožu, jer će toplina koja nastaje trenjem uništiti molekule parfema i dati Vam pogrešnu sliku o mirisu.