Kako izabrati parfem?

Kako izabrati parfem ?

Odgovor na pitanje zašto nam se neki parfem sviđa mnogo je racionalniji nego što se čini.

Riječ je o putu koji započinje u nosu, a završava u srcu

Sve počinje u nosu, gdje se kada pomirišemo parfem, aktiviraju posebni receptori i šalju poruku mozgu. Milijuni neurona koji prime poruku trenutno otputuju i transportiraju poruku u limbički sistem u mozgu, gdje se potom javljaju osjećaji. Tako uz pomoć kemijskih reakcija , u glavi nastaje proces mentalnih asocijacija (sjećanja, stanja duše, ali i spolnih sugestija) koje potiču emocije. Na kraju, za samo nekoliko sekundi, i to nesvjesno, parfem nam se sviđa ili ne sviđa. Dakle riječ je o miksu kemije i magije.  

Zašto mi se neki parfem ranije sviđao, a sada ne?

Zbog mode! Parfem je modni detalj, elemenat koji naglašava stil. Zbog toga je normalno mijenjati ga i to ne samo nakon nekoliko godina već je potrebno svakodnevno kombinirati različite mirise za različite prilike.  

Da li postoji doba dana kada je poželjno staviti parfem?

NE ! Prskajte se i danju i noću, samo pazite na količinu. Prejak miris često iritira druge ljude. Za dnevno doziranje dovoljno je staviti parfem iza uha i na zapešće. Predlažemo cvjetne mirise ili nešto dinamičnije; neki od svježih mirisa koji su oštriji i upadljivi, mada slatkastog mirisa, uglavnom prikladnih za dan ili kasni popodnevni izlazak. Za večernju varijantu kada želite biti zapaženi prikladni su jači mirisi. Zbog jačine, ovi mirisi se stavljaju u malim količinama i samo na strateška mjesta. NEMOJTE PRETJERIVATI!!! U ovom slučaju najčešće se upotrebljavaju parfemi sa notom mošusa (većina muškaraca smatra da su vrlo ugodni i vrlo seksi) kao i jači voćni, te biljni mirisi sa elementima tamjana, sandalovine, naranče, cimeta i lavande.
UVIJEK PAZITE NA KOLIČINU PARFEMA – nemojte nikog ugušiti mirisom ili se dovesti u situaciju da Vas pitaju da li ste se kupali u parfemu.
Psiholozi su došli do zapanjujućih otkriča. Pojedini parfemi na muškarce ostavljaju utisak da žene koje ih nose imaju pet kilograma manje nego što je to zapravo slučaj. To objašnjava zašto neke esencije stimuliraju seksualne i mentalne asocijacije kod suprotnog spola. Vjeruje se da je jasmin moćni afrodizijak! Naučite kako da odaberete miris koji će Vam odgovarati u svakoj prilici. Iako nije vidljiv kada ga upotrijebite, parfem je jedan od glavnih modnih dodataka. Trebali bi znati da svaki parfem traži određene prilike.

Preporuke:

 • Parfem za posao – mirisna nota koju imate na sebi tijekom radnog dana utječe na to kako će Vas kolege doživljavati. I ovdje postoje neka pravila. Ukoliko imate intervju za posao, odlučite se za parfem čija je nota čista i ugodna, znači ne prejaka niti senzualna. S obzirom na to da je svaki posao različit i parfemi koje bi trebalo odrediti su različiti. Ukoliko radite u banci odličan izbor bio bi Classiqe. Ukoliko ste u čestom kontaktu sa ljudima, trebali biste koristiti mirise koji nisu jaki, kao Passion ili Crystal. Bavite li se kreativnim poslom, probajte nešto moderno, ali izbjegavajte teške arome. Odličan izbor je Extravaganza. Ukoliko ste na voditeljskoj poziciji, tada Vam je definitivno potrebna aroma koja će pokazati da ste autoritet, dakle nešto vrlo aromatično.
 
 • Ako ste u lošem, depresivnom raspoloženju, izbjegavajte parfeme koje ste koristili tokom radnog vremena. Tijekom vikenda volimo nositi opuštenu odjeću, bez šminke i želimo se osjećati rasterećeno. Upravo iz tog razloga stavite parfem koji ima aromu neke egzotične destinacije. To će Vas podsjetiti na odmor i automatski će opustiti Vaš nervni sustav i ispuniti ga ugodnim osjećajima. Pretvorite vikende u male odmore čak i ako vikendom morate napraviti veliko čišćenje. Dobar izbor su mirisi na bazi agruma i kokosa.
 
 • Uvijek se možete odlučiti za parfem koji će u Vama pobuditi uspomene iz djetinjstva, što će Vam svakodnevno pomoći da se osjećate opušteno i sretno. Neraspoloženje Vam može pokvariti dan, zato upotrijebite parfem koji u sebi sadrži lavandu koja će Vam pomoći da prebrodite težak dan; smirit će Vas i poboljšati pamćenje.
 
 • Ukoliko Vam treba energetski stimulans, pravi izbor za to su citrusne note koje imaju jak energetski efekat koji vam može pomoći da razbistrite um u sekundi.
Kada neke parfeme koristite jako dugo, prestajete osjećati miris istim intenzitetom, pa ga na kožu automatski nanostite u većim količinama nego je to uobičajeno. Da bi to izbjegli, probajte pronaći barem dva parfema koja vam odgovaraju, a koja ćete mijenjati. Preporuka je mijenjati miris svakih 3-4 mjeseca. Ne zaboravite ni na sezonu u kojoj birate određeni miris. Topli, zasićeni i senzualni tzv. zimski mirisi primjećuju se u zimskim mjesecima, dok se za tople mjesece preporučaju osvježavajući mirisi na bazi limuna ili sezonskog voća. Parfeme dijelimo na ženske, muške i unisex. Ženski parfemi su drugačiji od muških, iako su mnogi sastojci koji se stavljaju u njih isti. Na primjer, jasmin se nalazi i u ženskim i u muškim mirisima. Razlika je u kombiniranju tih esencija sa nekim drugima. Voćne arome za nju, a drvenaste za njega ! Unisex mirisi pojavili su se krajem 80 –tih godina. Moderni unisex mirisi su svježi i biljni, što nikada nije bio slučaj. Danas su aktualne senzualne i tople note.

Još nekoliko savjeta:

 • Ako želite da se miris zadrži duže na vama, nanesite ga na mjesta koja pulsiraju: vrat, zapešće, pregib lakta, pregib koljena i između grudi. Miris će se također dugo sadržati i u kosi. U tom slučaju parfem nanosite isključivo na svježe opranu kosu štrcanjem ili ga naprskajte po dlanovima i njima prijeđite preko kose.
 • U kupovinu parfema krenite u jutarnjim satima. Pravo vrijeme za izbor je oko 10 – 11 sati, jer je tada čulo mirisa najosjetljivije.
 • Nemojte dozvoliti da vas ponese reklama, bilboard ili lijepa bočica… to su samo trikovi !!!
 • Donesite odluku kako želite mirisati – na svježe voće i svijeće ili na orijentalni, teži miris. Možda želite nekoliko različitih mirisa npr. za dan, noć ili svečane prilike.
 • Kod testiranja, parfeme nanesite na svoju ruku, na zglob iznad šake.
 • Između mirisanja parfema, pomirišite nekoliko zrna pržene kave kako vam se mirisi ne bi pomiješali
 • Ako niste odmah pronašli sebe u nekom mirisu, nemojte ništa kupiti već pustite da miris ostane na vama tijekom dana, jer onaj koji će vam ostati do večeri, to je onaj pravi.